MAXIMA ZILEI

Nu suntem niciodata atat de invinsi pe cat ne consideram singuri.
Charles de MONTALEMBERT

Informatiile de pe acest blog au ca sursa si www.1asig.ro si www.xprimm.ro

www.okazii.ro

sâmbătă, 13 februarie 2010

DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

- Cum se alege polita si compania –

Inainte de a cumpara o polita de asigurare de viata ar trebui sa comparati primele de asigurare practicate pe piata, sa alegeti un agent de incredere si sa verificati daca societatea de asigurari este una pe care va puteti baza pe termen lung. Iata cum.
Comparati costurile
Dupa ce v-ati familiarizat cu diferitele tipuri de asigurari de viata si v-ati hotarat care este cel mai potrivit pentru dumneavoastra, este momentul sa verificati costurile. La aceeasi suma asigurata primele de asigurare pot varia considerabil de la o companie la alta. Adeseori, companiile mai mici percep prime de asigurare mai reduse decat companiile de asigurari mari si cunoscute.
Ofertele companiilor de asigurari vor include, de regula, grafice si cifre ce reprezinta proiectii in viitor ale derularii contractului de asigurare. Aceste proiectii cuprind atat valori garantate cat si valori care nu sunt garantate.
Elementele care nu sunt garantate, cum ar fi de exemplu acumularea banilor la politele de asigurare mixta de viata, se bazeaza pe experienta si previziunile pe care le face compania de asigurari. Retineti ca este vorba numai despre niste estimari si ca sumele respective nu sunt garantate.
Politele de asigurare de viata cu acumulare de capital trebuie sa aiba atat o crestere suficient de mare (excluzand rata inflatiei, bineinteles) cat si valori de rascumparare bune. Desi s-ar putea sa vi se prezinte o ilustrare a valorii sumelor acumulate pe parcursul derularii contractului, aceasta nu este neaparat si suma pe care o veti primi in cazul rascumpararii politei. Daca aveti de ales intre doua polite cu aceeasi suma asigurata, cu aceeasi rata de acumulare si cu aceeasi prima de asigurare, polita cu cea mai mare valoare de rascumparare este, probabil, si cea mai buna.
Trebuie sa fiti atent si la clauzele aditionale. Alegeti clauzele potrivite necesitatilor dumneavostra si nu achizitionati optiuni suplimentare de care nu aveti nevoie. Retineti faptul ca multe dintre diferentele care apar intre politele de asigurare oferite de diverse companii sunt de fapt diferente minore.
Alegeti un broker de asigurare de incredere !
Dupa ce v-ati hotarat asupra politei, o puteti cumpara fie direct de la compania de asigurari, fie prin intermediul unui agent de asigurari sau broker. Se recomanda un broker. Costul va fi acelasi dar s-ar putea sa va fie de folos explicatiile suplimentare si ajutorul primite de la un broker!.
Integritatea persoanei cu care discutati va fi cel mai important aspect al relatiei pe care o veti stabili. Cautati o persoana care va actiona ca un aliat al dumneavoastra, care va oferi toate informatiile necesare, va propune alternative si nu va va forta sa cumparati un anumit produs.
Cel mai bun mod pentru a gasi un broker de asigurare de incredere este sa cereti referinte de la rude, prieteni sau colegi de serviciu.
Alegeti o companie de asigurari pe care sa va puteti baza
Inainte de a semna cererea de asigurare, ar trebui sa verificati cat de mult va puteti baza pe compania de asigurari aleasa. Din pacate, unele companii de asigurari cu un management defectuos, pot intampina probleme financiare si chiar pot da faliment.
Exista astazi constituit, conform legii, un Fond special pentru protectia asiguratilor in caz de faliment al societatilor de asigurari dar din acest fond vor fi platite numai valorile de rascumparare ale politelor, daca acestea exista, valori care in primii ani de contract sunt mai mici decat suma primelor de asigurare platite. In plus, dureaza, de regula, destul de mult pana la declararea falimentului unei companii de asigurari, stabilirea celor care au dreptul la despagubiri si plata efectiva a acestor bani.
Pentru a evita astfel de neplaceri verificati cu atentie soliditatea si bonitatea companiei la care vreti sa va asigurati.
Si nu in ultimul rand, verificati cat de prompt este service-ul oferit de firma, dupa vanzarea politei. Protejati-va efectuand o cercetare preliminara a companiei de brokeraj aleasa din acest punct de vedere. Asigurati-va ca aveti acces la profesionisti care va pot analiza problemele si, pe baza necesitatilor dumneavoastra, va pot ajuta sa le rezolvati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu