Având în vedere că sunt semnale în piaţă că apar tot mai des poliţe false, în continuare vă dau câteva sfaturi pentru a nu fi beneficiarul unei astfel de „poliţe”:
Conform legislaţiei în vigoare:
1.Poliţele de asigurare se pot emite în spaţii amenajate (sedii) în acest scop aparţinând societăţii de asigurare sau brokerului de asigurare, la domiciliul (sediul) clientului, la domiciliul (sediul) agentul de asigurare sau asistentului în brokeraj. Se interzice vânzarea de asigurari din autoturisme, tarabe, mese, etc. în pieţe sau pe stradă.
2.Nu intraţi în orice spaţiu comercial pe care scrie „aici asigurări” sau există o înşiruire de nume de societăţi de asigurare. De afară trebuie să se vadă clar numele societăţii de asigurare sau a brokerului de asigurare pentru care şi în numele căruia se emit poliţe în acel spaţiu. Ori există un singur nume de societate de asigurare şi atunci se pot emite poliţe numai pentru acea societatede asigurare sau dacă sunt mai multe nume de societăţi de asigurare atunci trebuie să apară obligatoriu şi numele unui broker de asigurare.
3.Odată intrat într-un asemenea spaţiu trebuie să fie afişate la vedere copii de pe certificatul de înregistrare fiscală şi de pe certificatul de autorizare CSA a societăţii de asigurare sau a brokerului de asigurare în numele şi pentru care se emit poliţe în acel spaţiu.
4.Persoana care urmează să va încheie poliţa indiferent că este într-un spaţiu special amenajat al societăţii de asigurare sau al brokerului de asigurare sau că vine la domiciliul (sediul) dumneavoastră sau în orice altă locaţie trebuie să aibă la vedere (asupra sa şi să o prezinte) legitimaţia eliberată de societatea de asigurare, brokerul de asigurare pentru care este autorizat să emită poliţe. O persoană care vă oferă poliţe de la mai multe societăţi de asigurare trebuie obligatoriu să vă prezinte o legitimaţie eliberată de un broker de asigurare, dacă vă prezintă o legitimaţie eliberată de o societate de asigurare atunci poate să emită poliţe numai de la acea societate de asigurare. Societaţile de asigurare, brokerii de asigurare sunt obligaţi de legislaţie să emită legitimaţii, deci nu există scuze şi motive pentru care o persoană autorizată să emită poliţe să nu poată prezenta o legitimaţie.
În consecinţă dacă întâlniţi situaţii care nu respectă regulile de mai sus ocoliţi-le, chiar ar fi bine să sesizaţi protectia consumatorului pentru ai proteja şi pe cei mai puţin informaţi, dacă nu vreţi să riscaţi să fiţi beneficiarul unei poliţe false. În piaţa de asigurări există peste 40 societăţi de asigurare şi peste 500 brokeri de asigurare, aşa că aveţi de unde alege. Alegeţi înteligent !!!
Aici puteti verifica pe cineva daca este si pentru cine este autorizat sa vanda asigurari: http://csa-isc.ro/emb/ri/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu