MAXIMA ZILEI

Nu suntem niciodata atat de invinsi pe cat ne consideram singuri.
Charles de MONTALEMBERT

Informatiile de pe acest blog au ca sursa si www.1asig.ro si www.xprimm.ro

www.okazii.ro

marți, 2 august 2011

Ce faci dacă eşti lovit de un autovehicul care nu este înmatriculat în România

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor recomandă persoanelor păgubite să verifice mai întâi unde este înmatriculată maşina şoferului vinovat, pentru a putea beneficia de despăgubiri.

Când autovehiculul este înmatriculat în Bulgaria
Dacă autovehiculul vinovat provine dintr-un stat membru al Spaţiului Economic European şi deţine o asigurare RCA (Carte Verde), păgubitul trebuie să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto din România (B.A.A.R). procedura fiind următoarea:
B.A.A.R. va identifica corespondentul de pe teritoriul României al societăţii de asigurare străine (a vinovatului). Ulterior, păgubitul trebuie să se adreseze acestui corespondent pentru a aviza şi regulariza dauna. Dacă societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul României, gestionarea cazului de daună se va face prin B.A.A.R.

Când autovehiculul este înmatriculat în Turcia
Tot la B.A.A.R. trebuie să se adreseze şi păgubiţii care au fost loviţi de un autovehicul înmatriculat într-o ţară care a aderat la sistemul internaţional Carte Verde, care nu face parte din Spaţiului Economic European (cum este cazul Turciei).

Pe de altă parte, dacă ţara de provenienţă a autoturismului nu aparţine Spaţiului Economic European şi nici nu a aderat la sistemul Carte Verde, însă vinovatul deţine o asigurare de frontieră, păgubiţii trebuie să apeleze la societatea de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, care va deschide dosar de daună.
Dacă nu se cunoaşte societatea de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, B.A.A.R. va încerca să identifice care este această societate.
Dacă cumva se constată că vehiculul vinovat nu a avut o asigurare de frontieră valabilă la data accidentului, atunci păgubiţii trebuie să se adreseze Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii din România (F.P.V.S.).

Ce e asigurarea de frontieră şi Cartea Verde?
Cartea Verde reprezintă asigurarea obligatorie, valabilă în afara ţării. În România, R.C.A.-ul include în mod obligatoriu şi Carte Verde pentru toată Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, documentul de asigurare de frontieră este foarte asemănător cu cel de asigurare Carte Verde.
Acest tip de asigurare este practicat de asiguratori autorizaţi din statele membre ale S.E.E. şi are ca scop acoperirea riscurilor de răspundere civilă pentru vehiculele care aparţin altui stat şi care pătrund pe teritoriul statelor membre S.E.E. fără a avea o asigurare RCA/Carte Verde valabilă sau a căror asigurare expiră pe perioada şederii în România/SEE.
După intrarea în vigoare a Acordului multilateral pentru România, pentru vehiculele care au locul obişnuit de staţionare într-un stat membru din S.E.E., inclusiv Elveţia, eliberarea asigurării de frontieră nu mai este necesară.

Iată adresele unde poţi face sesizare
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.)
Adresa: Str. Vasile Lascăr nr. 40 - 40bis, Et. 6, sector 2, Bucureşti
Tel.: Romtelecom: 021.3191302, 021.3191303, 021.3191304
Tel.: RDS:031.8056814, 031.8056815
Vodafone: 0727.707790
Orange: 0743.174747

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (F.P.V.S.)
Adresa: O.P. 37 - C.P. 145, Bucuresti, Romania.
Secretariat:021.3001880, 031.8053406, 031.8053407
Centru de Informare: 021.3001886
Departamentul Daune:021.3001884

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu