MAXIMA ZILEI

Nu suntem niciodata atat de invinsi pe cat ne consideram singuri.
Charles de MONTALEMBERT

Informatiile de pe acest blog au ca sursa si www.1asig.ro si www.xprimm.ro

www.okazii.ro

vineri, 30 noiembrie 2012

ATENTIE LA CUM INCHEIATI POLITA RCA

Tot mai multi asa zisi comercianti de autovehicule second hand tind ca atunci cand aduc in tara autovehiculele din strainatate sa nu mai cumpere si asigurarea RCA cu valabilitate pe perioada cat au autorizatia provizorie de circulatie din statul respectiv pentru ca e mai scumpa comparativ cu o polita RCA pe 30 zile cumparata din Romania, si atunci apeleaza la persoane din Romania (agenti de asigurare sau asistenti in brokeraj) mai putin instruite (calificate) in domeniu pentru a elibera o asigurare RCA pe 30 zile. In momentul cand au incheiat actele de vanzare-cumparare, suna agentul de asigurare din Romania, acesta emite polita RCA pe care o transmite prin fax persoanei respective in afara tarii.
Ce nu stie agentul de asigurare (sau stie dar se face ca nu stie) si sigur nu stie persoana asigurata, ca in conformitate cu art.29, pct.1, lit.c şi pct.2 din Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, aprobate prin Ordinul CSA nr.14/2011, si citez
„CAPITOLUL III Perioada de valabilitate a asigurarii de raspundere civila a vehiculelor
Art. 29. - (1) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
c) din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza să fie inmatriculate/ inregistrate.”
Deci legal polita nu ofera protectie decat in momentul cand autoritatile din Romania au eliberat pentru acel vehicul o autorizatie provizorie de circulatie, iar autorizatia provizorie de circulatie este valabila numai pe teritoriul Romaniei. Deci o polita RCA eliberata in conditiile descrise mai sus practic este o polita care nu ofera protectie in caz de accident si nu este valabila in afara Romaniei. De aceea practic cand se elibereaza o polita RCA pe 30 zile Cartea verde se decupeaza si nu se inmaneaza asiguratului.
Tot pentru aceste autovehicule asigurarea RCA pe 6 sau 12 luni se elibereaza numai daca proprietarul face dovada clara cu documente (cartea de identitate a autovehiculului, dovada ca a achitat taxa de prima inmatriculare, dovada de luare in evidenta la organele fiscale) a intentiei de a inmatricula autovehiculul in Romania. Practic asigurarea se incheie pe 6 sau 12 luni numai in momentul in care se poate prezenta cartea de identitate a autovehiculului. De aceea prin exceptie politele RCA eliberate in vederea eliberarii autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii intra in valabilitate din ziua eliberarii dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza să fie inmatriculate/ inregistrate.
Aceste „greseli” le fac din necunoastere sau cu buna stiinta (pentru comision) mai ales agentii de asigurari sau asistentii in brokeraj care combina activittea de intermediere in asigurari cu birourile care intocmesc dosare pentru inmatriculari autovehicule.
Ce se poate intampla in caz de accident si cand asiguratul prezinta o asigurare emisa in conditiile descrise mai sus ??!! Va las pe dumneavoastra sa deduceti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu