MAXIMA ZILEI

Nu suntem niciodata atat de invinsi pe cat ne consideram singuri.
Charles de MONTALEMBERT

Informatiile de pe acest blog au ca sursa si www.1asig.ro si www.xprimm.ro

www.okazii.ro

miercuri, 28 septembrie 2011

Vanzarea in asigurari, profesie sau hobby ?

Începând cu data de 1 septembrie 2011, pentru persoanele care doresc să lucreze în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, certificatul de calificare profesională este condiţie de încheiere a contractelor de muncă, respectiv de mandat în domeniul asigurărilor sau de intermediere, după caz, cu asigurătorii sau intermediarii în asigurări.
Pentru a vă informa cu privire la condițiile de realizare a programelor de calificare profesională, de organizare a examenelor de atestare și alte aspecte privind pregătirea profesională, citiți modificările și completările aduse Ordinului nr. 7/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a persoanelor care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 417 din 22.06.2010, prin Ordinul nr. 11/2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 333 din 13.05.2011.
Dispoziţiile prezentelor norme se aplică următoarelor categorii de persoane:
a) agenţi de asigurare persoane fizice;
b) conducători ai agenţilor de asigurare persoane juridice;
c) subagenţi;
d) conducători ai activităţii de bancassurance şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de bancassurance;
e) conducători executivi ai brokerilor de asigurări şi/sau reasigurări;
f) brokeri în asigurări/reasigurări;
g) asistenţi în brokeraj persoane fizice;
h) conducători ai asistenţilor în brokeraj persoane juridice, precum şi personalul propriu şi persoanele aflate în relaţii contractuale cu aceştia pentru intermedierea în asigurări;
i) personal propriu al brokerului de asigurare şi/sau reasigurare, care are ca principală atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare şi/sau reasigurare;
j) angajaţi ai societăţilor de asigurare implicaţi în activitatea distribuţiei produselor de asigurare.
Pregătirea profesională, este o măsură pentru creșterea calității serviciilor în asigurări. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) reamintește că, începând cu 1 septembrie 2011, persoanele care doresc să lucreze în distribuţia produselor de asigurare au obligaţia să prezinte un certificat de calificare profesională în domeniul asigurărilor. În prealabil persoanele interesate trebuie să îndeplinească condiţia de a fi minim absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat cu cazierul curat.
Conform normelor emise de CSA referitoare la pregătirea profesională, certificatul reprezintă o condiție pentru încheierea, pentru prima dată, a unui contract de muncă, de mandat sau intermediere în domeniul asigurărilor.
În plus, atât noii veniți în domeniul distribuției produselor de asigurare după data de 1 septembrie, cât și cei care desfășoară deja asemenea activitate au obligația ca, la perioade sucesive de maxim 3 ani (respectiv de 2 ani în cazul conducătorilor intermediarilor), să facă dovada că au urmat un program de pregătire profesională continuă, aprobat de către CSA. Aceste perioade se calculează de la data de 01.10.2010.
Piața asigurărilor are un mare potențial de dezvoltare și cu siguranță va crea multe oportunități pentru forța de muncă în următorii ani. Rolul CSA este să se asigure că cei care lucrează în această piață au și competențe profesionale suficiente astfel încât clienții lor să înțeleagă exact ce cumpără.
Certificatul de calificare profesională/pregătire profesională continuă se poate obține în urma susținerii unui examen organizat de către Institutul de Management în Asigurări (IMA), după frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educaționale autorizați. IMA este instituția de educație profesională înființată de CSA în vederea implementării programelor de pregătire profesională (calificare și pregătire profesională continuă) într-un mod unitar.
Examenele sunt organizate de IMA atât la sediul său din București, cât și în oricare dintre cele 5 centre regionale de care dispune (Iași, Constanța, Cluj, Tg.Mureș și Timișoara) fiind astfel acoperit întregul teritoriu al țării.
Procedura de înscriere la examen, precum și calendarul sesiunilor de examinări sunt afișate pe site-ul Institutului www.ima-imi.ro, la secțiunea Comisia de monitorizare a calității pregătirii profesionale.
În ceea ce privește cursurile de profil, IMA a autorizat până în prezent 33 furnizori de programe educaționale în domeniul asigurărilor, 224 de lectori pentru programele de pregătire în domeniul asigurărilor și 4 platforme de pregătire în sistem e-learning. Lista furnizorilor autorizați este disponibilă, de asemenea, pe site-ul IMA.
Totodată, IMA a aprobat 10 programe de pregătire profesională, din care 7 de calificare profesională (4 pentru asigurări de viață, 1 pentru asigurări generale și 2 pentru conducători) și 3 de pregătire profesională continuă (2 pentru asigurări de viață și 1 pentru asigurări generale) și a definitivat 6 stLabels=

duminică, 25 septembrie 2011

ATENŢIE LA POLŢE FALSE

Având în vedere că sunt semnale în piaţă că apar tot mai des poliţe false, în continuare vă dau câteva sfaturi pentru a nu fi beneficiarul unei astfel de „poliţe”:


Conform legislaţiei în vigoare:

1.Poliţele de asigurare se pot emite în spaţii amenajate (sedii) în acest scop aparţinând societăţii de asigurare sau brokerului de asigurare, la domiciliul (sediul) clientului, la domiciliul (sediul) agentul de asigurare sau asistentului în brokeraj. Se interzice vânzarea de asigurari din autoturisme, tarabe, mese, etc. în pieţe sau pe stradă.

2.Nu intraţi în orice spaţiu comercial pe care scrie „aici asigurări” sau există o înşiruire de nume de societăţi de asigurare. De afară trebuie să se vadă clar numele societăţii de asigurare sau a brokerului de asigurare pentru care şi în numele căruia se emit poliţe în acel spaţiu. Ori există un singur nume de societate de asigurare şi atunci se pot emite poliţe numai pentru acea societatede asigurare sau dacă sunt mai multe nume de societăţi de asigurare atunci trebuie să apară obligatoriu şi numele unui broker de asigurare.

3.Odată intrat într-un asemenea spaţiu trebuie să fie afişate la vedere copii de pe certificatul de înregistrare fiscală şi de pe certificatul de autorizare CSA a societăţii de asigurare sau a brokerului de asigurare în numele şi pentru care se emit poliţe în acel spaţiu.

4.Persoana care urmează să va încheie poliţa indiferent că este într-un spaţiu special amenajat al societăţii de asigurare sau al brokerului de asigurare sau că vine la domiciliul (sediul) dumneavoastră sau în orice altă locaţie trebuie să aibă la vedere (asupra sa şi să o prezinte) legitimaţia eliberată de societatea de asigurare, brokerul de asigurare pentru care este autorizat să emită poliţe. O persoană care vă oferă poliţe de la mai multe societăţi de asigurare trebuie obligatoriu să vă prezinte o legitimaţie eliberată de un broker de asigurare, dacă vă prezintă o legitimaţie eliberată de o societate de asigurare atunci poate să emită poliţe numai de la acea societate de asigurare. Societaţile de asigurare, brokerii de asigurare sunt obligaţi de legislaţie să emită legitimaţii, deci nu există scuze şi motive pentru care o persoană autorizată să emită poliţe să nu poată prezenta o legitimaţie.

În consecinţă dacă întâlniţi situaţii care nu respectă regulile de mai sus ocoliţi-le, chiar ar fi bine să sesizaţi protectia consumatorului pentru ai proteja şi pe cei mai puţin informaţi, dacă nu vreţi să riscaţi să fiţi beneficiarul unei poliţe false. În piaţa de asigurări există peste 40 societăţi de asigurare şi peste 500 brokeri de asigurare, aşa că aveţi de unde alege. Alegeţi înteligent !!!

Aici puteti verifica pe cineva daca este si pentru cine este autorizat sa vanda asigurari: http://csa-isc.ro/emb/ri/